Як правильно розморожувати м’ясо: 3 перевірених способи

Вибір методу розморожування м’яса в чому залежить від того, наскільки терміново вам необхідно його приготувати. Одна справа, якщо м’ясне блюдо потрібно до завтрашнього дня, і зовсім інша — коли у вас в запасі всього пара годин. У кожному разі потрібно пам’ятати про те, що занадто швидке розморожування неприпустима: це руйнує структуру м’яса, робить його жорстким і сприяє утворенню небезпечних бактерій.

Залишати м’ясні шматки для відтавання при кімнатній температурі теж небажано: в теплі активізуються бактерії, які могли потрапити в продукт при неправильному його оброблення або упаковці. Як же краще розморозити м’ясо в домашніх умовах?

main_post_79c24d94075fcf49fa5d48efeed3468f

Спосіб 1: в холодильнику

Саме цей варіант фахівці вважають найбільш вірним, простим і безпечним. Потрібно вийняти м’ясо з морозилки і перекласти його на полицю холодильника з дотриманням оптимального температурного режиму — не більше, ніж +4 градуси Цельсія. При більш високій температурі велика ймовірність розмноження бактерій.

Від сторонніх запахів м’ясо вбереже його заводська вакуумна упаковка. Якщо ж вона не збереглася, м’ясо потрібно покласти в керамічний посуд, накрити тарілкою, а вниз підкласти серветку чи паперовий рушник. Хоча рідина з м’яса при правильному його розморожуванні витікати не повинна. Бажано обернути шматки м’яса в вафельний рушник, щоб їм краще «дихалося».

Мінус цього способу розморожування — в його тривалості (близько доби на кожні 3 кілограми продукту). Він підійде лише для тих випадків, коли приготування страви можна відкласти як мінімум до завтра.

Відталі таким чином яловичина, телятина, баранина або свинина (печеня, відбивні або стейки) після розморожування будуть зберігатися в холодильнику від 3 до 5 днів, а птах, фарш і риба пролежать протягом 1-2 діб. Якщо за цей час ви передумали готувати м’ясо, то його без побоювань можна знову прибрати в морозильник.

main_post_150ddf768891184e9429eeeffe0ca420

Спосіб 2: в холодній воді

З тривалої розморозкою м’яса все просто і зрозуміло. Але що робити, якщо вам необхідно створити м’ясної шедевр вже через пару годин? У таких умовах досвідчені кулінари рекомендують розморожувати м’ясо у воді. Але не в гарячій, як хотілося б багатьом, щоб прискорити процес, а в холодній. Це дозволить м’ясу розморожуватися рівномірно до самої середини м’якоті. Після гарячої «ванни» м’ясо може відтанути не повністю, а після приготування стати жорстким і несмачним.

Не виймаючи продукт із заводської упаковки, покладіть його в ємність з холодною водою і опустіть в раковину. Повільно відкрийте кран, щоб біжучий з нього вода постійно підтримувала в ємності з м’ясом температуру нижче кімнатної. Не хочеться витрачати воду з-під крана? Міняйте холодну воду в ємності з м’ясом кожні півгодини. Так невеликі м’ясні шматки розморозяться приблизно через годину, а більш масивні — через 2 або 3.

Якщо заводська вакуумна упаковка пошкоджена або просто відсутня, то продукт потрібно покласти в харчову плівку або пакет і герметично їх закрити, захищаючи від бактерій, атакуючих з води і повітря. Упаковка не допустить потрапляння води в структуру м’яса. Якщо ж все-таки це сталося, то м’ясо коштує приготувати якомога швидше.

main_post_3978c0873a519bdc9fb49596cbf7aa46

Спосіб 3: в мікрохвильовій печі

Цей варіант вельми спірний, і до нього слід вдаватися лише в крайніх випадках, коли м’ясо потрібно приготувати терміново. Практично в кожній мікрохвильовій печі є режим розморожування продуктів — їм-то і потрібно скористатися. Уважно ознайомтеся з інструкцією та уточніть співвідношення ваги продукту і часу його розморожування: як правило, 450 грамів м’яса відтає в СВЧ-печі близько 5-10 хвилин.

Перед тим як помістити м’ясо в мікрохвильовку, зніміть з нього упаковку. Для рівномірного відтавання через кожні 2-3 хвилини розморожування шматок м’яса рекомендується перевертати. У першу половину процесу краю продукту бажано прикрити фольгою. Після того як м’ясо розмерзнеться, потрібно дати йому відстоїться близько 30-40 хвилин, а потім відразу ж приготувати. Зберігати його після такої процедури не рекомендується. Тому размораживайте стільки м’яса, скільки вам потрібно для приготування.

main_post_4e984cc6db07541d3bf8543cbdac3f93

Мітки: , , ,


Коментарі
Написати свій коментар

Будь ласка введіть Ваше ім’я

обов’язково

Будь ласка введіть справжній email

обов’язково

Будь ласка напишіть коментар



Подібні публікації


Це теж цікаво



467 499 176

Ми у Facebook

BLIK.net.ua © 2015 – 2017 Всі права застережено

BLIK