Цілющі властивості вишні

Вишня відноситься до поширених садовим культурам нашого регіону з ароматними, неймовірними смачними, соковитими і корисними подами, з унікальним біохімічним складом. Культивувати вишню з давніх часів почали в країнах Середземномор’я, в Балтійському регіоні, Німеччини, Бельгії. У нашій країні дерева вишні, яким навіть приписували не тільки цілющі, але й магічні властивості почали вирощувати в 15 столітті. Популярність культури пояснюється не тільки відмінними смаковими якостями і цілющими властивостями, але й тим, що вишня широко використовується в кулінарії. Для приготування різних напоїв, морсів, фрешів, соусів, десертів, джемів, желе та інших не менш смачних кулінарних шедеврів. Ну а як приємно в холодний період року відчути частинку літа відкривши компот з вишні на зиму, простий рецепт приготування якого буде приведений у цьому розділі або баночку натурального вишневого варення.

Користь вишневого компоту.

Біохімічний склад м’якоті вишні містить органічні кислоти, дубильні компоненти, макро- і мікроелементи (натрій, фтор, фосфор, залізо, нікель, бор, рубідій, калій), незамінні амінокислоти, пептиди, рослинні цукру, вітаміни групи В, С, Е, А , РР, Н. У плодах міститься кумарин, який знижує згортання крові і зменшує ризик утворення тромбів, а антиоксиданти не тільки беруть участь у клітинному обміні, але і перешкоджають утворенню ракових клітин.

Компот з вишні на зиму забезпечує наш організм в зимовий період вітамінами, сприятливо впливає на склад крові, підвищуючи рівень гемоглобіну в крові. Активні компоненти, які в достатній кількості присутні в напої, нормалізують обмінні процеси і подарують необхідну життєву енергію.

Щоб насолодиться надзвичайним смаком і отримати максимальну користь від напою, необхідно знати рецепт його приготування. Для вишневого компоту на зиму, рецепт простий якого ми пропонуємо, найкраще використовувати стиглі плоди зі щільною, соковитою м’якоттю. Для приготування придатні ранньостиглі сорти і сорти вишні пізніх строків дозрівання. Щоб витягти з плодів черв’ячків, плоди промивають, засипають у ємність і заливають злегка підсоленій холодною водою. Через годину-півтори вишню промивають ретельно проточною водою.

Необхідно підготувати 2-х або 3-х літрові банки для компоту, які промивають з розчином харчової соди і стерилізують. Для закрутки можна використовувати металеві або пластикові кришки.

З ягід видаляють плодоніжки, засипають у банки, можна також видалити кісточки. На 2 кг вишні потрібно 1 кг цукру і 4 літри води. Банки до половини заповнюємо плодами і засипаємо цукром, з розрахунку 100-150 г на літр. Заливаємо прокипяченной теплою водою по шийку, ставимо банки в каструлю для стерилізації на маленький вогонь. Після того, як вода в банках починає закипати, стерилізуємо 3-х літрові банки 15-20 хвилин, 2-х літрові не більше 10 хвилин, після чого потрібно відразу їх закатати кришками. Якщо для закрутки використовувалися металеві кришки, банки на ніч перевертають догори дном, якщо пластикові, банки залишають у звичному положенні.

Вишневий компот на зиму, простий рецепт приготування полягає в наступному. Промивши і очистивши вишні від кісточок і плодоніжок, варять компот до повної готовності і в гарячому вигляді розливають у стерилізовані банки, відразу закривають кришками і після охолодження переносять у темне, прохолодне місце на зберігання.

Мітки: , ,


Коментарі
Написати свій коментар

Будь ласка введіть Ваше ім’я

обов’язково

Будь ласка введіть справжній email

обов’язково

Будь ласка напишіть коментар



Подібні публікації


Це теж цікаво



467 499 176

Ми у Facebook

BLIK.net.ua © 2015 – 2017 Всі права застережено

BLIK