Як приготувати ідеальний стейк: поради + 5 кращих рецептів

Часто ми не готуємо вдома стейки, бо вони виходять менш соковитими, ніж в ресторанах. Насправді, приготувати ідеальний стейк будинку зовсім…

нескладно, якщо знати секрети й тонкощі. Давайте відточувати майстерність разом. Спеціально для вас ми вибрали 5 цікавих рецептів стейків, які обов'язково потрібно приготувати. Загальні рекомендації з приготування соковитого стейка Освоїти мистецтво приготування соковитих і апетитних стейків нескладно. Головне, чітко дотримуватися ряду правил і пам'ятати про труднощі, з якими можуть зіткнутися як новачки, так і завсідники кухні. Стейк слід готувати тільки зі свіжого, охолодженого м'яса. Перед смаженням м'ясо, як правило, доводять до кімнатної температури. Якщо стейк був заморожений, то на ніч залиште його в холодильнику. Перед початком процесу приготування слід насухо витерти м'ясо. Ширина м'яса також дуже важлива. В ідеалі це шматок від 2,5 до 4 сантиметрів. Якщо м'ясо ви нарезаете самі і вдома, то варто пам'ятати одне просте правило: ріжте його строго поперек волокон. Для приготування стейка краще використовувати важку сковороду або сковороду-гриль. З їх допомогою вам буде простіше контролювати температуру і процес смаження в цілому. 1 Важливо правильно розігріти сковороду. Вона повинна бути дуже гарячою, але при цьому не диміти. В іншому випадку м'ясо підгорить зовні до того, як встигне приготуватися всередині. Стейк повинен зашіпеть, зіткнувшись з поверхнею сковороди. Починати обсмажувати м'ясо краще при високих температурах, а потім переходити на більш низькі. Це забезпечить рівномірну прожарювання і не дасть м'ясу втратити смак і колір. Як правило, стейк середньої прожарювання необхідно готувати з кожного боку по 4 хвилини. М'ясо з кров'ю вимагає 1-3 хвилини. Стейк повної прожарювання смажиться по 3 хвилини з кожного боку на сильному вогні, а потім доводиться до повної готовності протягом 6-8 хвилин. Однак варто все ж уважно стежити за м'ясом, адже час приготування може варіюватися в залежності від ряду факторів. 2 Стейк можна часто перевертати. Це забезпечить рівномірну прожарювання, а краю стейка при такій техніці не сушаться. Якщо ж ви вирішили перевертати його рідко, всього 2-4 рази за процес приготування, то підсумковим результатом буде красивий гратчастий візерунок. Однак тільки в разі, якщо ви готуєте стейк на сковороді-гриль. Перевірити готовність стейка можна за допомогою пальців. Для цього досить злегка натиснути кінчиком пальця на стейк. Стейк з кров'ю на дотик м'який і податливий; добре прожарений - твердий; середнього ступеня прожарювання ж являє собою щось середнє між двома попередніми варіантами. 3 Після того як м'ясо буде готове, необхідно зняти його спеціальними кулінарними щипцями і залишити на 10-15 хвилин. Якщо ви боїтеся, що стейк охолоне, то використовуйте харчову фольгу. Нехтувати цим правилом не варто, тому що тільки так можна отримати дійсно соковитий, апетитний і смачну вечерю. Подавати стейк найкраще на теплих тарілках. Ножі повинні бути обов'язково гостро заточені. 1. Стейк під соусом теріякі В Японії під теріякі розуміють не саме солодкий соус, а спосіб обсмажування страв в ньому. Цукор, який міститься в такому соусі, карамелізуется і надає страві особливого смаку і блиск. У традиційному рецепті солодкого соусу в якості інгредієнтів виступають соєвий соус, цукор і мирин (солодке рисове вино) або саке. Цей спосіб приготування страви відмінно підходить для рибних і м'ясних страв, в тому числі для стейків. Складові: Стейк яловичини 1 кг Лук-порей 2-3 шт. Соєвий соус 1/2 склянки Вода 1/4 чашки Коричневий цукор 1,5 ст. л. Мирин або саке 2,5 ст. л. Рубаний часник 2 ч. Л. Подрібнений імбир 1 ч. Л. Цукор 2 ст. л. Кунжутне масло 1/2 ч. Л. Спосіб приготування: Змішати всі інгредієнти, крім м'яса. Замаринувати в отриманої суміші стейк на ніч. Розігріти сковороду. Очистити стейк від маринаду і обсмажувати по 4 хвилини з кожного боку до середньої прожарювання. 4 2. Свинячий стейк з лавандою і розмарином Незважаючи на те що традиційним варіантом м'яса для стейка вважається яловичина, ін оли можна піти проти правил. Особливо тоді, коли мова йде про свинячий стейк з лавандою і розмарином. Це варіант стейка для справжніх естетів і цінителів спецій. Лаванда і розмарин прикрасять смак свинячого стейка і додадуть страві особливу пікантність. Крім того, вони ще й дуже корисні для здоров'я. Так, лаванда має антисептичну, заспокійливу і спазмолітичну ефектом, а розмарин благотворно впливає на роботу серцево-судинної, травної та нервової систем. Складові: Свинячий стейк 4 шт. Оливкова олія 1/2 чашки Лаванда 4 гілочки Розмарин 3 гілочки Мелений чорний перець 1/2 ч. Л. Сіль 1/2 ч. Л. Цедра лимона 1 шт. Спосіб приготування: Спеції можна приготувати за добу. Покласти гілочки лаванди і розмарину між двома листами пергаментного паперу. Зверху притиснути сковородою або розкачати качалкою. Це допоможе активізувати ефірні масла. Пересипати прянощі в каструлю і залити оливковою олією. Варити на слабкому вогні протягом 5 хвилин, а потім дати повністю охолонути. Змішати отриману суміш з рештою прянощами і замаринувати свинину на 20 хвилин. Обсмажити стейк на сковороді-гриль по 10-15 хвилин з кожного боку. Можна приготувати стейк і в духовці: 30-40 хвилин на 180 градусах в залежності від товщини шматка. 5 3. Філе-міньйон з блакитним сиром Така вечеря сподобається навіть вибагливому гурману.Зібрати всі мислимі і немислимі компліменти і підвищити кулінарну самооцінку можна, приготувавши філе міньйон. Складові: Стейк з вирізки (філе-міньйон) 4 шт. Оливкова олія 1/4 чашки Бальзамічний оцет 1/4 чашки Гірчиця 1 ст. л. Сушений чебрець 1,5 ч. Л. Сушений розмарин 1,5 ч. Л. Тонко нарізана цибулина 2 шт. Цукор 1 ч. Л. Сир з пліснявою 150 г Сіль за смаком Перець за смаком Спосіб приготування: Змішати оливкову олію, розмарин, кмин, гірчицю і бальзамічний оцет. Натерти стейки сіллю і перцем з обох сторін і потім полити отриманою сумішшю. Залишити маринуватися як мінімум на 30 хвилин. Поки м'ясо маринується, приготувати лук. Нагріти сковороду на середньому вогні, попередньо змастивши маслом. Обсмажити цибулю, поки він не стане прозорим і м'яким. Додати цукор. Смажити, поки цибуля не стане золотисто-коричневим і не карамелізуется. Відкласти в сторону. Обсмажити стейки кілька хвилин на сильному вогні. Потім включити середню потужність і смажити ще 9 хвилин, періодично перевертаючи. Після закінчення цього часу засипати стейки цибулею і дрібно нарізаним блакитним сиром, вимкнути вогонь, накрити кришкою і залишити на 2-3 хвилини. 6 4. Стейк з лосося з лаймом і гірчицею Складові: Сік лимона 3 шт. Цедра лимона 3 шт. Оливкова олія 1 ст. л. Діжонська гірчиця 2,5 ч. Л. Подрібнений часник 1 зубчик Червоний мелений перець 1/4 ч. Л. Сушений чебрець 1/4 ч.л. Чорний перець щіпка Стейк лосося 4 шт. Спосіб приготування: Викласти всі інгредієнти, крім риби, в миску і добре перемішати. Замаринувати рибу і залишити в холодильнику на годину. Розігріти сковороду на середньому вогні і натерти оливковою олією для смаження. Смажити стейк 5-10 хвилин з кожного боку в залежності від товщини шматка. У процесі смаження можна полити зверху маринадом. 7 5. Стейк рибай по-кубинськи У матеріалі про стейки ніяк не можна обійтися без культового рибая. Це найбільш соковите і смачне м'ясо, яке тільки існує в світі. Рибай готується з реберної частини яловичини. Ми вирішили урізноманітнити звичний рецепт латиноамериканськими пекучими нотками, які покликані зігрівати в осінні холоди. До речі, приємний бонус: цей стейк практично неможливо приготувати неправильно, адже існують варіанти різного ступеня прожарювання, але м'ясо при цьому залишається таким же соковитим. Однак цей варіант слід все ж приберегти для особливого випадку, адже Рибай - це задоволення не з дешевих. Складові: Мелений кмин 1/2 ч. Л. Свіжовичавлений апельсиновий сік 1/2 склянки Оливкова олія 2 ст. л. Сік лимона 1 шт. Цедра лимона 1 шт. Орегано 1/2 ч. Л. Стейк рибай 4 шт. Сіль за смаком Перець за смаком Спосіб приготування: Змішати всі сухі інгредієнти з апельсиновим соком, а також соком і цедрою лимона. Залишити стейк маринуватися в холодильнику. Час може варіюватися: від однієї години до цілої ночі. Дістати шматочки м'яса і очистити їх від маринаду. Смажити стейк по 7 хвилин з кожного боку. Він повинен стати рожевим по центру і хрустким, соковитим з боків. Не різати м'ясо відразу. Знявши з плити, залишити його полежати 5-10 хвилин. 8


Ургант в парике постебался над Собчак [видео]

Телеведущий Иван Ургнат спародировал видео-обращение своей коллеги Ксении Собчак, в котором она объявила о намерениях баллотироваться в президенты России. Ролик показали …

Опубликован разговор друзей умирающего Марьянова и «скорой помощи»: «Пил что ли?»

Диспетчер и врач посчитали, что звонят алкоголики и разговаривали с товарищем актера надменно. Журналисты опубликовали аудиозапись разговора приятеля умирающего актера…

Жена Джигарханяна покинула его театр и будет разводиться

Знаменитый актер Армен Джигарханян, который женился на молодой Виталине Цимбалюк-Романовской, пожаловался на нее во время ток-шоу. Знаменитый актер Армен Джигарханян,…

Почему Потап и Настя не выступают вместе: ссора или беременность?

Факт того, что дуэт распался, подтверждают многие представители украинского шоу-бизнеса. Известная компания хотела заказать на свое мероприятие дуэт Потапа и…

Ани Лорак похвасталась растяжкой и села на шпагат [видео]

Артистка каждое утро делает зарядку и два-три раза в неделю ходит в спортзал. Певица Ани Лорак регулярно занимается в спортзале….

Бузова намекнула, что тоже метит в президенты России: «Четыре года подожду» 

Ольга Бузова и Ксения Собчак. Фото: Tele.ru Певица и шоувумен ранее поддержала Ксению Собчак, которая будет баллотироваться в президенты уже…

В Москве в последний путь провожают актера Марьянова [видео]
В Москве в последний путь провожают актера Марьянова [видео]

В московском Доме кино выстроилась большая очередь из желающих проститься с артистом. Проститься с актером Дмитрием Марьяновым пришли сотни людей….

Жена Дмитрия Ступки рассказала, почему не будет учить украинский язык
Жена Дмитрия Ступки рассказала, почему не будет учить украинский язык

Телеведущая Полина Логунова объяснила, как закон о языковых квотах повлиял на ее карьеру и почему из-за этого многие ведущие смотрятся…

Умерла актриса, сыгравшая Екатерину Долгорукую в сериале «Тайны дворцовых переворотов»
Умерла актриса, сыгравшая Екатерину Долгорукую в сериале «Тайны дворцовых переворотов»

В возрасте 45 лет не стало известной российской актрисы Марьяны Цареградской, которая многим запомнилась ролью Екатерины Долгорукой в сериале «Тайны…

Ким Кардашьян крупным планом: рассматриваем звезду вблизи [фото]
Ким Кардашьян крупным планом: рассматриваем звезду вблизи [фото]

Ким Кардашьян никогда не скрывала маленькие хитрости, благодаря которым она всегда выглядит безупречно. Секреты идеального макияжа, модная укладка, советы по…

Опубликован разговор друзей умирающего Марьянова и «скорой помощи»: «Пил что ли?»

Диспетчер и врач посчитали, что звонят алкоголики и разговаривали с товарищем актера надменно. Журналисты опубликовали аудиозапись разговора приятеля умирающего актера…

Марьяну Цареградскую похоронят в России

В возрасте 45 лет ушла из жизни одна из самых красивых российских актрис Марьяна Цареградская, которая многим запомнилась ролью Екатерины…

Армен Джигарханян: «Виталина забрала у меня две квартиры и не пускает в театр»

Артист намерен развестись с молодой супругой. Армен Джигарханян передал молодой жене Виталине Цимбалюк-Романовской управление своим театром, назначив ее генеральным директором….

Веронике Кастро — 65 лет: как сейчас живет знаменитая «Дикая Роза» [фото, видео]
Веронике Кастро — 65 лет: как сейчас живет знаменитая «Дикая Роза» [фото, видео]

19 октября Веронике Кастро исполняется 65 лет. Но несмотря на это артистка живет на полную катушку: контролирует бизнес (косметологические салоны, магазины, выпуск…

Не узнать. Звезда «Папиных дочек» Лиза Арзамасова выросла настоящей красоткой [фото]
Не узнать. Звезда «Папиных дочек» Лиза Арзамасова выросла настоящей красоткой [фото]

В сериале «Папины дочки» актриса Лиза Арзамасова играла роль умной девочки Галины Сергеевны, которая, впрочем, не отличались особенной красотой. Большие…