Чи варто їсти гостре: всі за і проти - BLIK.net.uaBLIK.net.ua

Чи варто їсти гостре: всі за і проти

Гостра їжа вкрай суперечлива. Деякі жити без пікантних відчуттів не можуть, а інші буквально морщиться при одній лише згадці про неї.

Тим часом вважається, що гостре обов’язково має бути в раціоні. Нібито корисні властивості такої їжі варті того, щоб перетерпіти «пожежа» в роті. В даному випадку вірити на слово не варто, адже існує цілий ряд протипоказань до вживання гострого. Всі суто індивідуально.

Розбираємося в плюсах і мінусах гострої їжі разом. У сьогоднішньому огляді ми зібрали для вас основні переваги і недоліки такої їжі.

5

За: поліпшується травлення

Гостра їжа впливає на роботу травної системи самим позитивним чином. Вона стимулює виробництво шлункового соку, допомагає засвоювати поживні речовини. А в перці міститься речовина капсаїцин. Його відмінною рисою є те, що воно прискорює обмін речовин. А це означає, що гостра їжа допомагає схуднути і позбутися від зайвих кілограмів.

Проти: є ряд протипоказань

Проте вживати гостре без наслідків можна далеко не всім. У такої їжі є ряд протипоказань. У першу чергу всі заборони пов’язані якраз із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Тому якщо ви страждаєте від гастриту і виразки, то краще утриматися від вживання гострого або робити це грамотно, проконсультувавшись з фахівцем.

4

За: корисна для судин

Гостра їжа зігріває організм зсередини. З’являється приємне відчуття тепла, яке розливається по всьому тілу. У результаті судини розширюються, а артеріальний тиск знижується. Такий стан дуже корисно для серцево-судинної системи. Додатковий позитивний ефект роблять вітаміни С і А, які, як правило, у великих кількостях містяться в гострих продуктах.

Проти: може стати причиною печії

Звичайно, печія з’являється чи не після кожного вживання гострої їжі. Переважно такий розвиток подій розвивається, коли ви з’їли занадто багато і тепер страждаєте від відчуття тяжкості в животі. Надлишок гострої їжі провокує викид шлункового соку в стравохід. Це і призводить до печії. Тому намагайтеся завжди знати міру.

3

За: боротьба з вірусами та інфекціями

Широко відомі ці цінні властивості гострої їжі. Якщо у вас температура, то спробуйте з’їсти що-небудь гостреньке. Потовиділення підвищиться, а дискомфорт, викликаний застудою, трохи спаде. При нежиті і бронхіті гостре теж може допомогти. Перчик та інші пікантні радості сприяють очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів.

Проти: з’являється запах з рота

Гостра їжа може стати причиною неприємного запаху з рота. Наприклад, цибулю і часник в будь-якому вигляді грішать саме цим. Якщо ви не залишаєтеся вдома після гострого обіду або вечері, то обов’язково враховуйте цей фактор. Освіжіть дихання і тільки потім продовжуйте активне соціальне життя.

2

За: стрес йде

Вчені встановили дуже цікавий факт про гостру їжу. Виявляється, гостре сприяє виробленню серотоніну. Це так званий «гормон щастя». Після такого радісного сплеску нервова система заспокоюється, а стрес і перші симптоми депресії йдуть.

Проти: пошкоджуються смакові рецептори

Будьте обережні, вживаючи гостре. Якщо ви налягає на таку їжу у великих кількостях і дуже часто, існує ризик пошкодити роботу смакових рецепторів. Звичайна їжа стає позбавленою смаку і абсолютно прісною. Якщо у вас є підозра, що ви переборщили з пікантними відчуттями, то зверніться до фахівця.

1

Таким чином, у гострої їжі є як переваги, так і недоліки. Однак при помірному і грамотному вживанні такої їжі ніякого ризику для здоров’я немає. Знайте у всьому міру і будьте здорові!

Мітки:



Написати свій коментар

Будь ласка введіть Ваше ім’я

обов’язково

Будь ласка введіть справжній email

обов’язково

Будь ласка напишіть коментар


Загрузка...


Це теж цікаво

467 499 176

BLIK.net.ua © 2015 – 2017 Всі права застережено

BLIK