Цікаві факти про вітаміни, які ви не знали




Начебто ти все про них знаєш. А ось ні, не все. Подумай про це, коли будеш закуповуватися на базарі кучерявим органічним салатом і об’їдатися абрикосами, тому що взимку вони вже скінчаться.

Цілі овочі і нарізані — не одне і те ж

З овочевих нарізок випливає чимало соку, на них впливає сонячне світло і тепло, так що лоток з нашаткованою капустою містить менше вітамінів (особливо С), ніж цілий вилок такої ж ваги.

На вітаміни не буває алергії

Це речовини, на яких тримається метаболізм. Алергію можуть викликати барвники, консерванти і ароматизатори з вітамінних сиропів і таблеток. Може бути і алергія на окремі продукти. Але вітаміни тут ні до чого.

Овочі — не основне джерело вітамінів

І фрукти теж. У більш-менш значних кількостях в них містяться тільки вітамін С, бета-каротин, який перетворюється в вітамін А, і фолієва кислота, вона ж — вітамін B9. Все інше або відсутнє взагалі, або міститься в таких мікро-дозах, що і говорити нема про що. Більшу частину вітамінів ми отримуємо з круп, молочних продуктів, риби, м’яса і бобів.

Вітамінами не можна наїстися про запас

Накопичуються тільки жиророзчинні вітаміни — це А, Е, D і В12.
Решта виводяться з організму дуже швидко, і немає ніякого сенсу обжиратися полуницею до гикавки зараз, щоб бадьорості вистачило на всю зиму. Запасати жиророзчинні вітаміни теж потрібно обережно. Запросто можна долікуватися до гіпервітамінозу з купою малоприємних симптомів на кшталт блювоти, набряку легенів і тромбозу. А від надлишку вітаміну А можна і померти — таке траплялося з першими полярниками, які їли печінку білих ведмедів, в якій дози цього вітаміну просто жахливі.

Свіжа ринкова зелень не завжди краща замороженої

Особливо якщо ти турбуєшся про вітамін С. Цей вітамін — речовина ніжна і примхлива. Після того, як пучок зелені був зірваний, вітамін С починає руйнуватися. Чим тепліше навколо і чим довше зелень добирається до твоєї тарілки, тим трагічніші втрати. Через дві доби при кімнатній температурі виживає тільки 20% цього вітаміну. При миттєвому заморожуванні — близько 90%.

При нагріванні вітаміни не руйнуються

Тільки С, та й то не весь. Як ти вже зрозуміла, С щось взагалі надзвичайно крихкий. Але інші вітаміни міцніші.

Ми не отримуємо всі необхідні вітаміни з їжею

Тобто щось, звичайно, отримуємо. І можна навіть — якщо напружитися — скласти меню так, що всього буде вистачати. Але в сучасних умовах це складно. По-перше, ми їмо мало — приблизно вдвічі менше, ніж передбачено нашими ТТХ. І правильно робимо, тому що рухаємося ми теж менше. По-друге, наш раціон дуже мізерний і включає насправді всього 8-10 продуктів, з яких ми навчилися готувати багато смачних страв, але по суті це одні і ті ж 2-3 види овочів, пара сортів м’яса, яйця, 1 2 фрукта, біле борошно, цукор і соєва олія. І значна частина цих продуктів бідна вітамінами, тому що в очищеному цукрі і білому борошні їх майже немає, скоростиглі плоди не встигають накопичити належної кількості корисних речовин, а умови життя курей і корів на фермах теж не сприяють поживності їх м’яса. За різними даними, 70-100% городян страждають від нестачі хоч якогось вітаміну — найчастіше це С і В6.

У тебе не буває весняного авітамінозу

Був би, жив би ти на фермі плодами своєї праці. Але в місті ти і взимку, і влітку купуєш ті ж самі яблука, йогурти і свинячі відбивні. Жменя дачної малини нічого в цій картині не змінює. Весняний тлін більше пов’язаний з тим, що остання нормальна відпустка була майже рік тому, пуховик задовбав, а на шостий місяць зими, холоду і реагентів сили покидають навіть найстійкіших.

До речі, в будь-якому випадку нестача вітамінів — це гіповітаміноз. Авітаміноз — практично повна відсутність вітаміну в організмі, яка зробила б такий феєричний ефект, що тебе відвезли б в лікарню з мигалками.

Текст: Ольга Лисенко





Мітки: , , ,



Написати свій коментар

Будь ласка введіть Ваше ім’я

обов’язково

Будь ласка введіть справжній email

обов’язково

Будь ласка напишіть коментар


Загрузка...


Це теж цікаво

467 499 176

Ми у Facebook

BLIK.net.ua © 2015 – 2017 Всі права застережено

BLIK