Правда і міфи про глютен

З недавніх пір глютен, який міститься в пшениці, ячмені та житі, набув іміджу чи не головної загрози здоров’ю. Але так чи небезпечний цей білок насправді? Розвінчуємо міфи.

Зараз вже, напевно, ніхто і не згадає, як і чому глютен (він же клейковина) перетворився на ворога роду людського. Гвінет Пелтроу і Майлі Сайрус не втомлюються розповідати про переваги свого нового — безглютенового — раціону, а 63% американців вірять, що безглютеновая дієта покращує фізичне і психічне здоров’я. Вчені їх ентузіазму не поділяють.

МІФ 1: Глютен небезпечний

Наукових доказів того, що глютен шкідливий для здорової людини, не існує. Але є дві групи людей, яким він протипоказаний. До першої належать ті, хто страждає на алергію на пшеницю. Вона зазвичай діагностується у дітей та проходить сама до дванадцяти років. До другої — хворі на целіакію. При цьому розладі імунна система атакує глютен, а заодно і все тканини організму, що опинилися на шляху, викликаючи серйозні медичні ускладнення. Хворим на целіакію безглютеновая дієта життєво необхідна.
Не чекайте, що в пасті без глютену буде менше калорій. Худнете — з’їжте салат.

МІФ 2: Люди, не страждають на целіакію, можуть бути чутливими до глютену

Діагноз «чутливість до глютену, не пов’язана з целіакією» дійсно увійшов в медичний ужиток, але він заснований не на наукових даних, а на суб’єктивних відчуттях пацієнтів. Відомо наступне: клейковина викликає у деяких симптоми, схожі з ознаками целіакії (здуття, діарея, запори), а також інші проблеми на кшталт головних і суглобових болів і оніміння пальців. При виключенні глютенові продуктів з раціону симптоми зникають, при поверненні — з’являються знову. Але доказів, що причина саме в глютену, у вчених немає: справа може бути в інших речовинах, присутніх в злаках.

МІФ 3: Безглютенова дієта Ккорисна

Відмовившись від білого хліба і булочок, а також фабричних соусів, в які часто додають глютен для в’язкості, ви скоротите споживання порожніх калорій і консервантів і тим самим зробите організму хорошу послугу. Правда, глютен тут абсолютно ні при чому. Але виключати з раціону всі злакові та скуповувати продукти з позначкою gluten free на упаковці — погана ідея. У злаках міститься маса корисних речовин, а в штучно «обезглютененние» продукти для смаку додають більше цукру, солі та жирів, ніж в глютенові аналоги.
У пшениці містяться вітаміни Е і групи В, а також цілий набір мінералів.

МІФ 4: Глютен, що міститься в СУЧАСНИХ сортах пшениці, почав гірше засвоюються

У вчених немає підтвердження цьому. Однак кількість хворих на целіакію зростає. Чому це відбувається, поки невідомо.

Мітки: ,

Це теж цікаво


Написати свій коментар

Будь ласка введіть Ваше ім’я

обов’язково

Будь ласка введіть справжній email

обов’язково

Будь ласка напишіть коментар




Це теж цікаво

Ми у Facebook

BLIK.net.ua © 2015 – 2017 Всі права застережено

BLIK